Princezna zakletá v čase je česká fantasy pohádka, která využívá stejné prvky jako filmy Na Hromnice o den více, Na hraně zítřka a Všechno nejhorší - tedy časovou smyčku, kdy je hlavní hrdinka nucena opakovat jeden den stále dokola. Unikátní zasazení do středověkého království plného čarodějů nabízí nový námět i vysvětlení pro existenci časové smyčky a celkově tak vytváří zajímavý příběh, který nadchne děti i dospělé.

Pozn.: Recenze neobsahuje spoilery!


V hlavní roli se představuje Natalia Germani, která zdatně ztvárňuje rozmazlenou a panovačnou princeznu Ellenu. Na cestě ji doprovází kamarádka Amélie, kterou hraje Eliška Křenková, a princ Jan, kterého si zahrál sympatický Marek Lambora. V hlavní záporné roli se pak objevuje Simona Zmrzlá, která velice přesvědčivě ztvárňuje zlou čarodějnici Murien. 

Herecké výkony byly vynikající a jediné, co bych musela vytknout jsou určité monology Elišky Křenkové - nejde tu o problém scénáře, ale přišlo mi, že místy herečka celkem kuňkala a měla jsem problém rozumět, co vlastně říká. To si ovšem zcela vynahradila zazpíváním písničky Tam za řekou (odkaz na YouTube: ZDE), ze které mám doteď husí kůži a poslouchám ji pravidelně.

To mě přivádí k jedné z nejlepších částí filmu a to je hudba. Hudební zpracování je totiž naprosto dokonalé a vyrovná se známým zahraničním skladatelům jako je Hans Zimmer. Musím vyzdvihnout skladatele a spoluautora scénáře Lukáše Daniela Paříka, pro kterého byla Princezna zakletá v čase úplně první film, do kterého hudbu skládal, za což si zaslouží poklonu. Moje mamka by mohla vyprávět, jak jsem tu hudbu nemohla přestat komentovat.

Další skvělou částí filmu jsou speciální efekty. Velice se mi líbilo, jak zde byla ztvárněna magie, která dle mého dosahovala vysoké úrovně. Zaklínači se sice ještě nevyrovná, ale na českou pohádku jsou ty efekty opravdu povedené - přeci jen, za poslední roky zde příliš nových úspěšných pohádek nebylo a fantasy už vůbec ne.


Celkově se jedná o velice povedený film, který je vhodný jak pro jednotlivce, tak pro celou rodinu. Děti se nebudou nudit a dospělí nebudou muset protáčet oči nad trapnými vtipy, jak to u podobných pohádek občas bývá. Sama jsem film sledovala s mamkou, která si ho také velmi užila (a to ji fantasy vůbec nebere), takže mohu nabídnout doporučení z obou generací a zároveň osob s jinými žánrovými preferencemi.

Upřímně jsem byla v pokušení moje hodnocení ještě zvednout, jen kvůli tomu, že jde o český film a jak moc mě překvapila ta kvalita. Já jsem jeden z těch lidí, kdo české filmy/seriály nevyhledává a celkově moc nemusí, ne že by byly všechny špatné, ale no... prostě preferuju ty zahraniční. Ale Princezna zakletá v čase mě opravdu zaujala, je poutavá a zábavná a dle mého rozhodně stojí za zhlédnutí!

Zajímavost o filmu: Magické runy, které jsou v pohádce použity, vycházejí ze skutečného runového písma, seč byl jejich skutečný tvar a význam upraven.

HODNOCENÍ:

8.5/10

***

Díky za přečtení a přeji krásný den! :) L.V.

6 Komentáře

  1. Tak takhle dobré hodnocení jsem nečekala! :) Díky za tip na novou pohádku.

    Gabux | Poslední článek

    OdpovědětVymazat
  2. Viděla jsem plakát, ale nevěděla, o čem pohádka je, díky za recenzi a tak dobré hodnocení, ráda se na ni někdy podívám, i když nejsem fanoušek fantasy.
    Leník

    OdpovědětVymazat
  3. Vím, že jsem o této pohádce něco slyšela, ale ještě jsem jí neviděla. My s mamkou máme rádi české filmy a s taťkou rádi sledujeme pohádky, takže věřím, že se pak na ní s jedním určitě podívám :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  4. Tak tuto pohádku vůbec neznám, ale skvěle napsaná recenze. Doufám, že pohádku třeba dají někdy v televizi.

    Ketrin ~ Vnímej blog

    OdpovědětVymazat
  5. Pohádky mám ráda, hlavně o Vánocích, ale tuhle jsem ještě neviděla. Nové mi přijdou takové trochu přeafektované, ale možná jí díky tvému hodocení dám šanci :)

    OdpovědětVymazat
  6. Třeba se jí dočkáme na Vánoce, to se na nějaké vždy podíváme celá rodina 😊

    OdpovědětVymazat

Děkujeme moc za reakci :)