Black Widow je akční film ukazující nám určitou část života jedné členky Avengers. Známe ji ze snímků, kde bojuje po boku dalších superhrdinů – dalo by se rozhodně u některých říct i přátel. Z nich o této ženě víme jen něco málo. A právě více do hloubky jejího života nás uvádí tento film.

Nejenže tu Natasha Romanoff prožívá určitý úsek života a zažívá tak další dobrodružství. Tentokrát zde není po boku Avengers ale po boku její rodiny. Také nám děj odhaluje co nejvíce její vznik, výcvik, minulost, jiné etapy života a alespoň nějakou odpověď na otázku proč je taková jaká je.

Natasha Romanoff zde dostává duši. Diváci se s ní v tomto filmu velmi dobře seznamují. Ona nás bere nejen za svojí nynější cestou. Odhaluje i velkou část celého svého příběhu, a tak i svého já více komplexněji.

Cesta této ženy, a nejen jí, nebyla vůbec snadná a plná krásy. A není ani nyní když je členkou Avengers a bojuje za dobro, jak venku, tak uvnitř sebe. Jsou tu však i světlé momenty pro úsměv. I tato žena jich má hodně.

Líbí se mi však, že i když je nám ve filmu celkem jasné kdo jsou hlavní postavy, neznamená to, že by se nedalo dostatek prostoru i dalším. Naopak, všem je věnována určitá pozornost. Mám pocit, že by to v tomto snímku ani jinak nešlo. Je zde spoustu momentů, které by nedávali divákovi ten správný prožitek.

Snímek je velmi dobře zahraný. Postavy důvěryhodné. Výběr rolí mi hodně sednul, a to ať bych mluvila o komkoliv.

V hlavní roli Scarlett Johansson, jež už známe jako Natashu Romanoff  Black Widow z filmů kde stála po boku jednoho či více z Avengers. Již z ostatních snímků víme, že tuto roli umí zahrát perfektně. Mně opravdu tato herečka sedí. Jestli je to jen tím, že ji tak znám od začátku? Nevím. Tato žena je výborná herečka a také se mi líbí jako osobnost. Nicméně, dokáže zahrát celý film tohoto stylu zaměřený jen na ni? Ano. Nejenže její výkony byly občas fascinující, byly především důvěryhodné a celý film opravdu seděly k dané roli. Scarlett se dle mě dokonale vžila do Nat a ukázala nám její svět.

Do další z hlavních rolí byla obsazena Florence Pugh jako Yelena Belova. Danou herečku neznám tak jako Scarlett, ale to nevadí. Já mám ráda filmy, kde mohu poznávat nové tváře. Zejména nové tváře, které si diváci mohou zamilovat. Což u této ženy opravdu šlo. Svoji roli zvládla perfektně a důvěryhodně. Krásně obohatila film. Stejně jako Scarlett se vžila do dané role a představila nám velmi dobře svět Yeleny a její pohled na věc.

Jeden odstaveček bych chtěla věnovat i jim jako dvojici. Myslím, že u tohoto filmu bylo celkem důležité, aby si herečky sedly. Aby se doplňovaly určitým způsobem. A těmto dvěma se to povedlo. Nejenže každá zvládla roli sama za sebe, zvládly skvěle i všechny společné situace a spojení jejich rolí. Bok po boku jim to nejen slušelo, ale také mezi nimi byl ten správný náboj, jež by tyto dvě hrdinky mezi sebou měly v tomto sesterském vztahu mít. Diváci tak získaly to, co měli.

Postupem filmu se nám zde objeví ještě několik rolí. Vyjádřím se k některým z nich.

David Harbour jež hraje muže, který si nechá říkat Red Guardian. Role, jež mísí komičnost i vážnost v jedno a daný herec v tomto úkolu zabodoval.

Dále Rachel Weisz a její Melina Vostokoff. Cit a bezcitnost v jednom. Nemám výtky k danému výkonu.

Nyní k hlavnímu záporákovi. Tedy Ray Winstone a jeho Dreykov. Výtečný výkon. Jen možná mi v tom chybělo ještě něco, jen taková třešnička na dortu v dané roli. Může to však být rolí samotnou. Nicméně je to jen malá výtka, která mě možná po dalším zkouknutí přejde. Ono, opravdu jsem mu Dreykova věřila. A byla jsem opět u dalšího herce zaujatá tím, jak skvěle dokáže zahrát chladnou, bezcitnou zápornou roli. Ani u jeho asi jediné slabiny člověk netušil, zda to slabina vlastně tak úplně je. Doteď to nevím. Výborně.

Olga Kurylenko a její Antonia...Výborně. A, že to musela být náročná role...ale to asi všechny.

Další postavy? Nenašla jsem jediný výkon kde bych byla zklamaná. Jistě, u některých jsem byla více nadšená a spokojená než u jiných. Ale spíše to byly maličkostmi. Spokojená jsem s obsazením byla. Herci do toho očividně dali co nejvíc a povedlo se jim tak vytvořit velmi podařený film a vtáhnout nás do děje úseku jejich životů.

Toto dílo však není klasický superhrdinský film, na něž jsme u Marvelu zvyklí. A přeci je to stejné. Marvelovské, rozhodně to nezapře tuto část osob, jež stála při vzniku. Jen jinak. A povedlo se to všem, jež se na tom podíleli. Vlastně nevím, jak bych tady film přesněji popsala. Ale to nevadí. Šlo o ten pocit z daného díla a ten byl senzační. Vím, že jsem po odchodu z kina byla velmi spokojená.

Nechci v tomto článku vyzradit žádné spoilery nebo se o to alespoň chci pokusit. Tak to musím brát více povrchově.

Malou výtku mám snad asi jen k podtitulkové scéně. Nevím, jak to budou mít ostatní, ale mně chvíli trvalo pochopit o co se jedná. Tedy kdo je kdo. A tím myslím jednu postavu, jež se ve scéně spolu s druhou, mně jasnou, objevila. Především také o co se v dané scéně přesněji jedná a jaký je vztah postav. Chápu, že to mělo vytvořit další otazníky. Ne mi dát odpovědi. Ale opravdu jsem byla chvíli maličko zmatená. Ale to může být pouze mnou.

Další, a to o něco větší výtku bych měla k celkové linii Avengers. Natasha měla rodinu. A tak se mi zpětně zdají celkem sobecká slova od Nat v průběhu Avengers: Endgame filmu ve stylu, že ztratila jedinou rodinu-získala jedinou rodinu-má jedinou rodinu, a to pouze o členech Avengers týmu. V tom stejném duchu pak nastala slova ostatních Avengers po její smrti: „Měla nějakou rodinu?“ „My jsme její rodina“.

Chápu, že nám nikdo nechtěl vyzradit co se bude dít dál. Endgame jednoduše vyšla před Black Widow. Ale už kvůli podtitulkové scéně, jež nám v BW nachystali, bych byla vděčná, kdyby tyto věty více upravili nějakým stylem. Nebo vynechali. Nebo nevím.

Avengers jsou její rodina, to zajisté, rozhodně a nepopíratelně. Ale jediná? Možná to tak ani vyznít nemělo, ale mně to tak vyznělo. A tak to není. Možná její druhá rodina byla také nějak zasáhnuta Thanosovým lusknutím? A ona o ně tak přišla? A o to víc chtěla vyhrát proti Thanosovi a jeho lusknutí? Či o ně přišla ještě jinak? Ale celá rodina, že by díky lusknutí zmizela? To by nesedělo na podtitulkovou scénu v BW, přeci. Tolik otázek, žádné odpovědi. A to je ten problém.

No, nevím, co si o tom myslet a docela mně to vrtá hlavou. Popravdě za tento nedostatek ubírám rozhodně body v hodnocení, jelikož mně to jednoduše nesedí. Potřebovala bych v tom nějakou změnu, odpovědi, něco. Možná to moc řeším. Možná je to opět pouze mnou. Ten moment po její smrti, kdy vzešla daná slova z úst členů Avengers, ten byl vlastně hezký. Uznání její osobě. Vzpomínka na kamarádku/skoro sestru. A smysl mi dával. Do tohoto filmu, bohužel.

Možná někomu dává smysl i nyní nebo z něj kompletně měl jiné pocity než já. Nebo ho neřeší. Já ano. Už kvůli pár scénám v BW, kde Nat zmiňuje cosi o dvou rodinách. Opravdu mi nepřijde tak fajn ustanovení, jež vzešlo pro mě jako diváka z Avengers: Endgame.

A teď zpět ke kladnému hodnocení

No, tak například se konečně aspoň nějak dozvíme, co se stalo v Budapešti. Fanoušci Marvelu zajisté ví. Ostatní buď také mají tušení o co se jedná nebo jim to může být jedno. Případně doporučuji kouknout znovu na filmy. Sice bych zde asi uvítala i nějakou tu scénu o dané události, ale vyprávění mi také stačilo. Mělo to ve filmu své místo a návaznost. Informace do děje nebyla vhozeno jen tak, což za to určitě palec nahoru.

Také se mi líbí, že i přes jistou temnou stranu filmu nám dokázali tvůrci a všichni zúčastnění přinést plno chvil dobra, úsměvů a dokonce smíchu. A to nejen pro postavy. Divák se pousměje či zasměje mnohokrát...spolu s postavami, jim nebo dané situaci. Je jich tam dost. A do filmu se velmi hodí. Zdá se mi až, že děj dost hezky doplňují a dělají kompletnější. Tyto momenty jsou totiž také třeba a každý je má. Etapa to není krátká na to, aby jich tam několik bylo.

Nicméně, jedna z hlavních věcí, co mě na filmu zaujala bylo, že dojde k více koncům. Tedy, jak to říct. Více věcí se uzavře a třeba i vyřeší nebo se to alespoň ubírá tím směrem. U Natashy, jež má v sobě několik pro ni nedokončených věcí, jež ji tíží a tlačí na srdci a v hlavě. U ostatních dochází též k závěrům. Opět, stejně jako celý film, i konec se věnoval všem hlavním postavám. Neopomínal nikoho. Pár chvil před koncem dostali jakési dořešení i velká část vedlejších postav.

Jednoduše nezůstáváme tolik v otaznících. Děj se uzavírá velmi hezky. Jistě, něco zůstává pro naši představivost nebo další děj v nějakém jiném pokračování. O tom nicméně také filmy jsou a měli by být.

Líbí se mi také, že minimálně pro mě to nebyl předvídatelný konec. Do poslední chvíle člověk nevěděl, jak přesně to pro koho skončí. V posledních chvílích se míchalo docela dost momentů, ale nebylo jich zase příliš, tak akorát. Já s ukončením byla velmi spokojená.


HODNOCENÍ:

8,9/10

***

A to je pro tento článek vše.

Viděli jste již tento film? Pokud ano, co na něj říkáte a jaké hodnocení byste mu dali vy? Líbil se vám nebo naopak? Co se vám líbilo nejvíce a co třeba vnímáte vy jako chyby?

Pokud jste tento film ještě neviděli, máte to v plánu? Ať už i bez této recenze nebo právě díky ní?

Co říkáte na moji recenzi? V čem se shodujeme a kde si naopak myslíte, že jsem v hodnocení udělala chybu a máte na danou věc prostě jen jiný názor?

To mě opravdu zajímá.

Mějte se krásně. :)

Katie (Instagram)

6 Komentáře

  1. Na Black Widow se teprve chystám. To je strašné, že už je to venku tak dlouho a já se na ni ještě nepodívala. :D

    OdpovědětVymazat
  2. Já moc takové druhy filmů nemusím :D.

    OdpovědětVymazat
  3. Nejsem si jistá, jestli mám takový žánr ráda, ale každopádně máš skvěle napsanou recenzi ❤️

    OdpovědětVymazat
  4. Filmy od Marvelu milujem. Akorát jsem čekala trochu jinou recenzi. Zatím jsem právě na BW slyšela jen výtky... Proto jsem se rozhodli nejít na ní do kina a čekáme, až bude přístupná na stažení.. :D

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem na filmu sice byla v kině, ale už jsem viděla, že se dá shlédnout i online :D

      Vymazat
  5. Black Widow je má oblíbená, takže na film jsem se hrozně těšila! Čekala jsem sice něco trochu jiného, ale nakonec se mi film líbil, i když jsem často četla spíše negativní recenze, které nechápu. Já byla spokojená a kéž by její postava ještě nezemřela...

    OdpovědětVymazat

Děkujeme moc za reakci :)